Sääksmäen Reserviläiset ry arvot ja toiminta

Suomen katu-uskottavin Airsoft-alue

Huittulantie 327

37700 Valkeakoski

SAUNAJUNAN RAKENTAMINEN

20.5.2023

Jo SäRes-Centerin synnystä saakka 2020 oli itsestään selvää, että alueelle pitää rakentaa oma sauna. Alun perin saunan piti valmistua pelialueen takaosaan oheisen 2020 asemapiirroksen mukaiseen paikkaan, mutta viemäri ja vesipisteen rakentaminen etuosan huoltoalueelle muutti tätä ajatusta. Ajatus saunan rakentamisesta junaan tuli Salmisen Karilta, joka oli tällaisia vaunuja itselleen pihavarastoksi ostanut useammankin kappaleen.

 

2022 tammikuussa Kari Salmisen lahjoittamia junanvaunuja alettiin purkamaan ja siivoamaan Karin pihassa ja hallissa. Halliin siirtoa varten vaunun päähän hitsattiin teli. Jo tuolloin oli suhteellisen selkeä suunnitelma junan rakenteesta.

Helmikuussa 2022 vaunun lattia oli saatu purettua ja maaliskuussa päästiin eristämään ja rakentamaan uusi lattia, leikattiin seinäaukkoja sekä eristettiin seiniä valmiiksi ennen siirtoa SäRes-Centerille.

Huhti-toukokuussa rakennettiin junan pohja, viemäri-, vesi- ja sähköliittymät

Suuri päivä koitti viimein 16.5.2022 jolloin juna vihdoin siirtyi fyysisesti Centerille Karin pihasta.

Toukokuun 2022 lopussa Naakan koulun JOPO-luokka kävi meitä auttelemassa mm saunan siivouksissa. Lisäksi meillä aloitti Robi Syrjänen TAKK:lta työharjoittelu, jota ohjasi SäRes:stä Kauko Käppi. Robi olikin meillä heinäkuuhun saakka töissä.

Pikku hiljaa siinä edettiin ensin seinien eristeiden kanssa ja lopuksi päästiin rakentamaan viemäreitä ja ulkovuorausta. Saunan sisustaksi valittiin Honkatalojen lahjoituksena saatuja hirsiä.

Saunan ulkovuori saatiin tehtyä heinäkuun aikana ja maalaamaan päästiin heinäkuun puolivälin paikkeilla. Värisävynä oli postijunan väri, joka saatiin tarkasti Haapamäen höyryveturiyhdistykseltä.

Saunan piirrustuksetkin kehittyivät matkan varrella ja mm saunan luukku päätettiin ottaa ulos. “klubiaskin kanteen” syntyivät iv-kuvat.

Viemäröintiäkin päästiin tekemään ja kovasti koitettiin kiinnittää huomiota eristämiseen jotta sauna pysyisi kunnossa myös talviaikaan.

Heinäkuun lopulla tehtiin lattian valun valmisteluita ja lämmityskaapeleiden asennuksia.

 

Aivan heinäkuun lopussa tehtiin samana päivänä katon huovitus sekä lattian valu.

Rakennuslupa-asiat saatiin elokuussa kuntoon, toki asioista oltiin jo etukäteen sovittu Valkeakosken rakennusvalvonnan kanssa, mutta nyt olivat asiat taas ajan tasalla paperillakin. Elokuussa päästiin lattian kuivuttua muuraamaan alaharkot paikoilleen.

Syyskuussa hommat alkoivat taas edetä vauhdilla, ja alaharkkojen muurauksen jälkeen Honkatalojen hirsiseinät alkoivat löytää paikkansa.

Syyskuun puolivälissä alkoivat saunan seinät olla valmiit ja väliseinät jo paikoillaan.

Syyskuun 2022 loppupuoliskolla päästiin tekemään seiniä jo pukuhuoneen puolelle sekä ikkunat saatiin paikoilleen.

Lokakuun 2022 alussa päästiin rakentamaan kattoja, suurena apuna oli Kärävä oy:ltä saatu lahjoituskuorma , jossa yhtenä osana oli juuri sopivaa lämpökäsiteltyä panelia. Junan katon kaareva muoto haluttiin ehdottomasti säilyttää ja tämä puolestaan aiheutti melkoisesti päänvaivaa.

Lokakuun puolivälissä saunan katon koolaus oli jo saatu valmiiksi ja päästiin eristämään myös pukuhuoneen kattoa. Pesuhuoneen katto tasattiin tekniikan saamiseksi välikatolle.

Kattojen eristäminen oli suhteellisen kova homma.

Marraskuussa saatiin juuri ennen kunnon lumia ja pakkasia tehtyä loppuun saunan vesi-, viemäri- ja sähköjohdot.

Joulukuun alussa tehtiin piippuläpiviennit ja saatiin myös tulet pöhisemään pukuhuoneen kaminaan. Myös lattialämmitykseen saatiin sähköt ja lattilaatta kuivumaan.

Joulukuun 2022 lopussa saunan puolen katto saatiin paneloitua Kärävän paneleilla ja katon näyttävyys nousi vihdoin esille. Olimme todella tyytyväisiä ratkaisusta jättää katon muoto kaarevaksi.

Heti tammikuun alussa saunan kiuas laitettiin paikoilleen, samalla pukuhuoneen, pesuhuoneen ja teknisten tilojen viimeistelyä jatkettiin.

Pukuhuoneen katon koolausta päästiin tekemään tammikuun lopussa ja teknisen tilan seiniin kokeiltiin erilaisia värisävyjä ja tummuusasteita.

Myös terassin pohjat otettiin tammikuussa työn alle. Ja saunaan saatiin ensi kertaa tulet 17.1.2022

Tammikuun 2022 lopussa päästiin paneloimaan myös pukuhuoneen kattoa ja saatiin myös sähkötöitä edistymään.

Tästä työvaiheesta on myös YouTube-kanavallamme oma video: https://www.youtube.com/watch?v=x7vsCNqRTWY

Helmikuun alussa sauna siivottiin tulevaa laatoittamista ja sitä edeltävää maalausta sekä lattioiden hiontaa varten. Katon lakkaus ja iv-kanavien tekeminen oli työvuorossa.

Helmikuun johtokunnan kokouksessa alettiin kartoittamaan alueelle sopivaa kylpypaljua. Jo tammikuun kokouksessa oltiin asetettu tavoitteeksi saunan saaminen valmiiksi, kylpykuntoon maaliskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen päästään keskittymään taas muihin töihin. tavoitetta edesauttamaan saatiin juuri oikeaan aikaan myös uusi työharjoittelija, tällä kertaa VAAO:n opiskelija Pyry Vihlman. Pyry aloitti viiden viikon harjoittelujakson SäRes-Centerillä 13.2.2022. Sauna saatiin helmikuun puoliväliin mennessä maalattua ja lattiat siistiksi laatoitushommia varten. Jatkettiin myös junan kylkitunnisteiden metsästystä ja mietittiin miten ne saadaan valmistettua. Mietintään nousi myös oman postileiman kehittäminen SäRes-Centerille.

Saunaa päästiin helmikuun 20. päivä vesieristämään ja homma eteni mukavasti.

Saunan lattialaatat saatiin paikoilleen 22.2.2023 ja saumaamaan päästiin 27.2.

Pukuhuoneen ja pesuhuoneen seinien laatoittaminen alkoi heti saumauksen jälkeen

Maaliskuussa päästiin laittelemaan ovia ja iv-kanavia paikoilleen

Maaliskuun lopussa käynnistyi lauteiden rakentaminen:

Pukuhuoneen penkit ja putkityöt saatiin valmiiksi huhtikuun puolivälissä:

Saunan sisätilojen osalta viimeinen vaihe koitti vapun jälkeen, jolloin VAAO:n opiskelijat suorittivat loppujen pintojen käsittelyn, tila siivottiin ja viimeiset putki- ja sähkötyöt saatiin valmiiksi. Perjantaina 5.5.2023 tilan siivous ja somistus oli saatu valmiiksi, juuri ennen yhdistyksen ensimmäistä saunomista.

Ensimmäistä kertaa yhdistyksen jäsenet pääsivät saunomaan 5.5.2023 klo 19:00 omaan saunaan. Ennen saunomista oli yhdistyksen puheenjohtaja Torsti Eerola nimetty viralliseksi “saunamajuriksi” ja hän heitti ensimmäiset viralliset löylyt.

Saunassa todettiin 13 raavaan talkoolaisen mahtuvan hyvin lauteille ja löylyjen olevan mitä mainioimmat.

Kylpypalju saatiin hitsattua ja tuotua alueelle hieman ennen vappua ja sen sekä terassin asennustyöt pääsivät vauhtiin. Mika Salminen MS-hitsauksesta teki kylpypaljun talkoilla ja materiaalit maksettiin SäRes toimesta. Suurkiitos Mikalle tästä hienosta työstä!

Palju saatiin eristettyä ja paikoilleen jo 5.5. mennessä ja terassirunkokin valmiiksi. Kiire olikin kova koska ensimmäiset paljusta maksavat asiakkaat olivat tulossa jo 20.5 kylpemään.

10.5. mennessä terassi oli jo saatu hyvään vauhtiin, kiitos Kärärävä oy:n lahjoittamien terassilautojen.

Myös paljun säätölaitteet, kamina ja suodattimet saatiin paikoilleen.

13.5. saatiin terassin kansi valmiiksi ja paljun kyljet verhoiltua.

Ensimmäiset paljunkastajaiset vietettiin 19.5.2023 jolloin todettiin saunan olevan kokonaisuutena valmis.

Tästä jatkettiin seuraavaksi ruokajunan ja katsoksen tekoa, mutta niistä onkin oma artikkelinsa.

Suurkiitos kaikille talkoolaisille, Salmisen Karille junan lahjoittamisesta ja sponsoreillemme Kärävälle laudoista ja paneleista, sekä Honkataloille hirsistä. Erityiskiitos myös Mika Salmiselle paljun hitsaustyötä.

Nyt meillä on todella hieno edustussauna alueella jossa kelpaa arvokkaampiakin vieraita kylvettää.

Mika Kajander-Avellán

Vastaa